Monday, November 06, 2006

İşte ABD'nin Irak'taki gerçek kayıpları


Irak'ta ölen Amerikalı asker sayısını konu edinen bu makale, ABD ordusunun, direnişçilerin, bağımsız kaynakların ve Arap sitelerinin verdiği rakamları ciddi manada irdeleyerek Irak'ta öldürülen ABD askerlerinin sayısının gerçekte ne kadar olduğunu tespit etmeye çalışıyor.

05/11/2006

· Amerikalıların açıkladığı rakamlar

· Bağımsız yabancı kaynakların tahminleri

· Irak'taki direniş gruplarının açıkladığı rakamlar

· Arapça haber sitelerinin verdiği rakamlar

· Bütün bu rakamlardan hangisi gerçek?

· Amerikalıların Irak'taki kaybını gösteren yaklaşık sayı

Bir yandan siyasetle ve kamuoyuyla bağlantılı olduğu için, diğer yandan da Irak'taki Amerikan askerlerinin maneviyatıyla ve donanımıyla bağlantılı olduğu için, rakamların büyüklüğünün Amerikan kamuoyunda bırakacağı etki ve bu etkinin Amerikan siyasetine ve Amerikan Yönetimi'nin yönelimlerine yansımaları olacağı için, gerek Amerikalılar tarafından, gerekse Iraklılar veya müttefik güçler tarafından Irak'ta ölen Amerikalı asker sayısıyla ilgili verilen rakamlar uzun süredir büyük bir gürültüye ve tartışmaya neden olmaktadır. Irak'ta ölen Amerikalı asker sayısını konu aldığımız bu yazıda, ABD ordusunun, direniş gruplarının, bağımsız kaynakların ve Arap sitelerinin yayımladıkları çeşitli rakamları inceleyerek ve yorumlayarak Irak'ta ölen Amerikalı asker sayısının gerçekte ne kadar olduğunu tespit etmeye çalışacağız.

Amerikalıların açıkladığı rakamlar

2006 yılı Eylül ayında, Irak'taki Amerikan işgal askerlerinin iki yıl içerisindeki en yüksek ölü ve yaralı oranına ulaştığı görüldü. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'un rakamlarına göre, Eylül 2006'da ölü sayısı 70'e, yaralı sayısıysa 776'ya ulaştı. "Global Security" sitesinin tahminlerine göre ise, Eylül 2006'da yaralanan Amerikalı asker sayısı 900'e ulaştı. Pentagon'un yayınladığı bildirilere göre, bu ölü ve yaralı sayısı oranı, 2004 yılı Kasım ayında Felluce'yi ele geçirmek üzere gerçekleştirdiği saldırıdan beri Amerikan işgal güçlerinin karşılaşmadığı bir orandı. O ayda yaralanan Amerikalı asker sayısı 1429'a, ölü sayısı da 140'a ulaşmıştı. Fakat Ekim ayı, sürpriz bir şekilde çok daha çetin geçti. Ekim ayı, 2003 yılından beri Irak'ta bulunan Amerikan güçlerinin karşılaştığı en kanlı ve en kötü ay olmuştu. Ekim 2006'nın başından 23.10.2006 tarihine kadarki sürede ölen asker sayısı, Amerikan resmi rakamlarına göre 86'ya ulaşmış ve 2006 yılının başından beri verilen toplam kayıp 620, işgalin gerçekleştiği 2003 yılından beri verilen toplam kayıp ise 2790 olmuştu. Bu rakamlar ne kadar yüksek olursa olsun, Arap ve yabancı bir çok gözlemciye göre, Batılı izleme ve araştırma merkezlerine göre ve hatta haber sitelerine göre gerçeği yansıtmıyordu.

Grafiklerle ABD ordusunun Irak'taki kayıpları


Yukarıdaki tablo, Amerika Birleşik Devletleri yetkilileri tarafından açıklanan sayıları derleyen Iraq Coalition Casulaty Count (ICCC) adlı internet sitesinin verilerine dayanmaktadır.

"The Lancet"in raporunda, 2003 yılındaki Amerikan işgalinden bu yana 655 bin Iraklı sivilin hayatını kaybettiğini okumuştuk. Bu rakam, tahminlerden yaklaşık üç veya beş kat, "Iraq Body Count" programının tahminlerinden yaklaşık 13 kat daha fazla. Elbette, ölen Iraklıların sayısının yaklaşık 30 bin olduğunu söyleyen Amerikan resmi tahminlerinden de kat kat fazla (yaklaşık 23 kat). Bu noktadan hareketle, Irak'ta ölen Amerikalı asker sayısıyla ilgili verilen resmi rakamların gerçek olmaması veya gerçeği yansıtmaması şaşılacak bir şey değil.

Bağımsız yabancı kaynakların tahminleri

Irak'taki yaralı ve ölü Amerikan askeri sayısını takip eden ve bunu sitenin görünen bir yerinde yayınlayan ve düzenli şekilde yenileyen TBRNews sitesine göre, Irak'ta ölen Amerikan askeri sayısı 15 bini ve yaralı asker sayısı ise 27 bini aştı. Site, 23.10.2006'da, "Cumhuriyetçilerin Savaşı: Teşekkürler George!" (The Republican’s War: Thank you, George!) başlığıyla bir makale yayınladı. Makalede, 19.10.2006'ya kadar ölen asker sayısı veriliyor ve şöyle deniyor: "Halihazırda ölen Amerikan askeri sayısı gerçekte 15 bin ve yükselmeye devam etmekte. Yaralı sayısı ise 27 bine ulaştı ve tabii ki o da yükselmeye devam ediyor."

Makalede ayrıca, Irak İslam Ordusu ve diğer bazı grupların 10/11.10.2006'da gerçekleştirdikleri ve Bağdat'ın güneyindeki Amerikan Falcon Üssü'nün büyük ölçüde yıkılmasına yol açan saldırıya işaret ediliyor. Bu saldırıda, ilk resmi verilere göre 300 ölü ve yaralı vardı ve bunlar kaydedilmemişti. Amerikan raporları, yaklaşık 5 bin Amerikan askerinin olduğu bilinen üste, 100'den fazla askerin olmadığını söylemişti!!

Brian Harring'in aynı sitede yayınlanan makalesine göre, Amerikan Savunma Bakanlığı'nın Irak'ta ölen askerlerin büyük çoğunluğunu bildirmediğine inanmak için çok güçlü nedenler var. Harring daha sonra, "Dover" Hava Üssü'ne nakledilen Amerikan askerlerini taşıyan askeri birliğin özel kargo listesini ele geçirmeyi başardığını ve listede, nakledilen asker sayısının ilan edilen resmi rakamların çok üzerinde olduğunun görüldüğünü söylüyor. İstihbarat ve askeri alanlarda muhabirlik ve yorumculuk yapan yazar ayrıca, Amerikan Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı ve kısa süre sonra geri çektiği resmi bir belgenin elinde olduğunu ve belgenin, Mart 2003'ten Temmuz 2006'ya kadarki sürede Irak'ta ölen Amerikalı asker sayısının 10 bine ulaştığına işaret ettiğini belirtiyor. (Belgeyi yüklemek için tıklayın!.)

Harring, resmi kaynakların açıkladığı rakamları gözönüne alarak şu sonuca ulaşıyor: 25 bin yaralıya ek olarak 15 bin ağır yaralı varsa, resmi istatistiklerce 3 bin civarında olduğu söylenen ölü sayısı, çok düşük bir rakam olduğu için kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Olay bununla da kalmıyor, rapora göre, 5500 Amerikan askerinin İrlanda, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerine kaçmasına kadar varıyor.


Irak'ta öldürülen Amerikan askerlerinin ABD'deki mezarlarından görüntüler...

"Trebor Chram", 11.10.2006'da yayınlanan "Irak'ta ölen Amerikalıların sayısı gerçekten kaç?" başlıklı makalesinde şöyle diyor: "Amerikan Yönetimi, Pentagon'un yayınladığı çok düşük rakamlarla ilgili hiç şüphesiz yalan söylüyor." Sonra, Irak'taki Amerikan askerleri arasında hayatını kaybedenlerin sayısının 10 binden fazla olduğunu bildiren bazı raporlar okuduğunu, özellikle de, Amerikalı Eski Muharipler Derneği'nin son günlerde açıkladığı resmi belge gözönünde bulundurulduğunda bu rakamların kendisi için büyük oranda güvenilir olduğunu belirtiyor. Amerikalı Eski Muharipler Derneği'nin açıkladığı resmi belgede, Vietnam Savaşı'nda ölen asker sayısının o günlerde kamuoyuna ilan edilenden yaklaşık 20 bin kadar daha fazla olduğu ifade ediliyor. Amerikan resmi rakamları, Vietman'da 58.182 askerin öldüğünü söylemişti. Oysa bu belgeye göre, gerçekte ölü sayısı 78 binden daha fazlaydı.

Irak'taki direniş gruplarının açıkladığı rakamlar

Irak'taki direniş ve cihad gruplarının, gerçekleştirdikleri operasyonları ve Amerikan işgalinin verdiği asker ve mühimmat kaybını büyük oranda gözlemleme imkanına sahip oldukları bilinen bir şey. Fakat burada, grupların ve açıklamaların çokluğu rakamlarda soruna yol açıyor. Bağımsız bir şekilde operasyon gerçekleştiren gruplar var ki, bu da her grubun kendine has eylemi sonucu ortaya çıkan verileri toplamayı zorlaştırıyor. Bununla birlikte, her grubun açıkladığı rakamlara bakarak veya çeşitli grupların toplam verilerinden yola çıkarak bu grupların düşmana verdirdiği kaybı tahmin etmek mümkün olabilir.


Irak'ta öldürülen ABD askerlerinin gömüldükleri başka bir mezar..

Irak İslam Ordusu, bu grupların en belirginlerinden biri kabul edilmektedir. Bu grup, düzenli ve disiplinli, operasyonlarını iyice hesaplayan ve istatistiklerini hassas bir şekilde tutan bir grup. Operasyonlarını düzenli bir şekilde sürdürdü ve yine düzenli bir şekilde diğer gruplar gibi gerçekleştirdiği en belirgin eylemlerle ilgili filmler yayınlıyor. Irak İslam Ordusu Merkezi Medya Heyeti'nin çıkardığı elektronik dergi El-Fursan'da yayınlanan röportajda, Irak İslam Ordusu komutanı Eylül 2006'da şöyle diyor: "Binlerce yaralının yanında binlerce de asker öldürdük. İstatistiklerimize göre, savaşın başından şimdiye kadar öldürülen toplam Amerikalı düşman sayısı 25 bini geçti ve onbinlerce asker de yaralandı."

Bu rakam (25 bin ölü), Rus askeri uzmanlarından birinin tahminlerine de yakın. Rus uzman, kendisiyle yapılan bir söyleşide, Irak'ta öldürülen Amerikan askerinin gerçek sayısının daima, Pentogan'dan açıklanan resmi rakamların onla çarpılmış haline eşit olduğunu söylemişti.

Arapça haber sitelerinin verdiği rakamlar

Gerçek şu ki, "El-Muhtasar" sitesi, bildiğimiz ve takip edebildiğimiz kadarıyla işgalden bu yana Irak'ta öldürülen Amerikalı asker sayısını gösteren özel bir sayaç yayınlayan tek Arapça site. Bu sayaç, haber kaynaklarının Amerikalıların Irak'taki kaybıyla ilgili verdikleri rakamlara binaen günlük olarak yenilenir. Sayaçta iki şık var: Birinci şık, üst hanede ve günlük ölen Amerikan askeri sayısını veriyor. İkinci şık ise, Bush'un Irak'taki savaşın sona erdiğini ilan ettiği Mart 2003'ten beri ölen toplam Amerikan askeri sayısını veriyor.

Sitenin sayacı, 23.10.2006 Pazartesi günü ölen toplam Amerikan askeri sayısını 33.693 olarak göstermişti. Bu, aynı gün Amerikan resmi kuruluşlarının 2790'a ulaştığını ilan ettiği sayının yaklaşık 12 katıydı.

Siteye gönderdiğimiz bir e-maille, yayınladıkları rakamları belirlerken dayandıkları kaynakları sorduk. Site yetkililerinden gelen cevapta, haber kaynaklarından gelen bilgilerin birlikte değerlendirilmesiyle ortaya çıkan rakama itimat ettiklerini söylediler. Bu haber kaynaklarının başında da, İslammemo (Müfekkiratu'l İslam) sitesi geliyordu. (Bu site bildiğiniz gibi, Muhammed Ebu Nasr'ın sitesi ve İngilizce Jihadunspun sitesiyle birlikte Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nın aleyhinde bildiriler yayınladığı ve kapatılmasını istediği üç siteden biridir.) Daha sonra ise, haber ajansları, Irak siteleri ve El-Cezire'nin haber sitesi geliyordu.

Site yetkilileri ayrıca, sayacın işgalin başlangıcından üç ay sonra çalışmaya başladığını ve daha sonra o dönemi gözden geçirerek o dönemde ölenleri de sayaca ilave ettiklerini bildirdi.

Bütün bu rakamlardan hangisi gerçek?

Rakamlar arasındaki bu büyük fark bazı okuyucularda, Amerikan resmi makamlarınca ilan edilen rakamlara göre oldukça büyük olan bu rakamlar hakkında şüphe doğurabilir. Fakat, Irak'ta ölen Amerikan askeri sayısını tahmini ve yaklaşık olarak belirleyebilmek için konuyla ilgili bazı sabit kuralları gözönünde bulundurmamız gerekir:

1. Amerikan Hükümeti'nden veya Pentagon'dan yayınlanan resmi rakamların gerçek olması veya gerçeğe yakın olması bir çok nedenle mümkün değildir. Çünkü Pentagon'un ölü sayısıyla ilgili günlük yayınladığı rapor teknik yönden kusurludur. Raporun yazıldığı zamandan yayınlandığı zamana kadar geçen sürede gerçekleşen ölümler ve yaralanmalar kaydedilmemekte, dolayısıyla günlük rapora yansımamakta ve yayınlanmamaktadır. Resmi rakamlar doğru olsaydı, Savunma Bakanlığı gerek ilk dönemde Almanya'ya nakilleri sırasında, gerekse daha sonra doğrudan Birleşik Devletler'e nakilleri sırasında Amerikalı askerlerin cenaze törenlerinin çekilmesini ve yayınlanmasını yasaklamazdı. Ayrıca; kesinlikle 3 binden daha çok olan gerçek rakamların, Amerikan kamuoyunun eğilimlerine mutlaka olumsuz etkisi olacaktır. Güçlü bir savaş karşıtı atmosfer oluşturacak, Amerikan siyaset tabakasını ve Irak'ta kalma veya geri çekilme kararlarını etkileyecektir. Bu nedenle, gerçek rakamlar gizlenmektedir.

2. Amerikan resmi rakamlarındaki sorun, sadece resmi olarak açıklanan ölü Amerikalı asker sayısının gerçekten çok aşağıda olmasında gizli değildir. Bunun yanında, ölü ve yaralıları kurtarma operasyonları sırasında, Almanya veya komşu ülkelerin hastanelerine nakilleri sırasında ölen askerleri de kapsamamaktadır. Yine bu rakamlar, dışişlerinde görevli Amerikalı memurları, Amerikalı müteahhitleri ve paralı Amerikan askerlerini ve hatta Amerikan vatandaşlığına sahip olmadığı halde Amerikan ordusunda savaşan ve direniş eylemleri sırasında Irak'ta ölen askerleri de kapsamamaktadır. Reuters, 10.10.2006'da yayınladığı bir haberde, Irak'taki mevcut sivil müteahhit sayısının yaklaşık 100 bin olduğunu bildirdi. Bu sayı, bağımsız ve kişisel olarak çalışanları, şoförleri, tercümanları, elektrik teknisyenlerini ve aşçıları, büro ve alan işlerinde Amerikan askerlerine yardım eden diğer bazı grupları kapsamaktadır. Amerikan Çalışma Bakanlığı'na göre, 2005 yılı Kasım ayına kadar bu gruptan ölenlerin sayısı 428 ve yaralıların sayısı ise 3963'tür. Böylece, yine aynı kaynağa göre ve Reuters'in önceki haberine göre, ölü sayısı 647'ye çıkmaktadır. Tabii ki bunlar, Birleşik Devletler'in günlük olarak yayınladığı Amerikalı ölüler arasında sayılmamaktadır.

3. Amerikalı ölülerin sayısından bahsederken, Irak'ta günlük olarak kendilerine karşı gerçekleştirilen operasyonların hacmini mutlaka gözönünde bulundurmak gerekir. Washington Post gazetesinde çalışan Amerikalı ünlü gazeteci Bob Woodward'ın söylediğine göre, Amerikan güçlerine karşı haftalık yaklaşık 800 ile 900 arası saldırı ve operasyon gerçekleştirilmektedir. Bu da, saatte ortalama dört saldırı ve günlük 100'den fazla saldırı demektir. Bu haberi, Iraklı direniş gruplarından birinin açıklamalarıyla karşılaştırınca haberin doğruya oldukça yakın olduğunu görürüz. Irak İslam Ordusu, Eylül ayında yaptığı bir açıklamada, son dört ayda gerçekleştirdiği çeşitli askeri operasyonların sayısının 2600'e ulaştığını belirtti. Bu, günde yaklaşık 22 operasyon demektir. Tek bir direniş grubunun günde 22 operasyon gerçekleştirmesi de; "Mücahitler Ordusu", "Raşidîn Ordusu", "Ensaru's- Sünne", "Mücahitler Şurası Meclisi", "Yirmi Devrimi Tugayları" , "Fatihler Ordusu" ve benzeri etkin direniş gruplarının bulunduğu bir ortamda direniş güçlerinin günlük 100 operasyon gerçekleştirmesinin mümkün olduğu anlamına gelmektedir.

4. Amerikalı ölü sayısıyla ilgili bu yazıdaki en yüksek rakamı ele alacak olursak, ki bu ölü sayısının 33.693'e ulaştığını söyleyen "El-Muhtasar" sitesinin verdiği rakamdır, bu rakam Irak'ta bulunan Amerikan askeri sayısına, müteahhitlerin sayısına ve bunlara karşı düzenlenen operasyonlara oranla büyük bir rakam sayılmaz. Irak'taki Amerikalıların sayısı: Varlığı itiraf edilen askerler (144 bin) + asker olarak kabul edilmeyenler ve öldükleri zaman Pantagon'un listesinde isimleri hiçbir şekilde yer almayanlar (100 bin).

Ünlü Brookings Enstitüsü'nün 19 Ekim 2006'da yayınladığı; Irak direnişi, Irak içindeki direnişçilerin ve dışarıdan gelen gönüllülerin sayısı, Irak'ın ekonomik, sağlık ve güvenlik açılarından durumu gibi konulardaki rakamları ve değişimleri izleyen 57 sayfalık rapora göre, Irak'ta 162 bin müttefik güçler askeri vardı ve bunlardan 144 bini Amerikan askeriydi. Reuters'in haberine göre ise, 100 bin civarında müteahhit ve onlara bağlı çalışan Amerikalılar vardı. Bu, El-Muhtasar sitesine göre, ölü sayısının Irak'ta bulunan ve tümü 244 bini bulan Amerikalılara oranının %13.8 olduğunu gösterir ki, bu da makul bir orandır. Sadece Irak'taki askerlere oranı yaklaşık %1.9 ve Irak'taki tüm Amerikalılara oranı yalnızca %1.1 olan resmi açıklamaların tersine, mümkün olabilecek bir orandır.

5. Irak'taki mücahitlerin operasyonlarını gösteren video kasetlerin Amerikan resmi rakamlarını yalanlamada büyük etkisi olmaktadır. Düşman üzerinde bıraktığı ve çoğu zaman bizzat tasvir edilen operasyonu aşan psikolojik ve medyatik etkisi bir yana, bu kasetlerin sayı ve donanım bakımından sarsılmış haldeki düşmanın durumunu yansıtan birer ayna olduğunu söyleyebiliriz. Irak İslam Ordusu'nun yayınladığı "Bağdat Avcısı" gibi küçük bir kaset bile, Amerikan kaynaklarının verdiği rakamların doğru olmadığı düşüncesini oluşturabilmektedir. Irak İslam Ordusu'nun keskin nişancı birliği, yaklaşık 666 Amerikan askeri öldürmüştür. (Bunların çoğu videoya çekilmiştir.) Tek bir grubun keskin nişancıları tarafından öldürülenlerin, açıklanan resmi rakamların yaklaşık dörtte birini oluşturduğu kabul edilebilir mi?! Bu kesinlikle makul bir şey değildir. Bu, ölen Amerikalıların sayısının çok daha fazla olmasını gerektirir. Özellikle de, medya organları ve hatta Amerikan Yönetimi, keskin nişancılar tarafından öldürülen Amerikalılar olduğundan hiçbir zaman bahsetmemişlerdir. Dolayısıyla ve büyük olasılıkla, bunlar hiç hesaba katılmamışlardır. Bu gibi kasetler olmasaydı, bu kadar sayıda Amerikan askerinin keskin nişancılar tarafından öldürüldüğünü öğrenemeyecektik.

6. Amerikan resmi kaynaklarının yayınladığı rakamları doğru farzedersek, bu, Amerikan Ordusu'nun hiçbir sorun yaşamadığı anlamına gelir. Çünkü kaybı oldukça azdır; halihazırda 144 bine varan asker sayısıyla Irak'taki Amerikan Ordusu'nun tümünün yaklaşık %1.9'unu teşkil etmektedir. Fakat resmi göstergeler gerçekten de hiçbir sorun olmadığını gösteriyor mu, yoksa tersi mi doğru?.

A- Pentagon'un sunduğu çekici imkanlara rağmen Amerikan Ordusu'nun asker bulmakta zorlanması nasıl açıklanacak? Pentagon, orduya yeni katılanlara 20 bin dolara kadar nakit para vermekte, 60 bin dolara kadar eğitim masraflarını karşılamaktadır. Ayrıca, normalin üstünde becerilere sahip olan özel kuvvetler birimlerine katılanların bazılarına 150 bin dolara kadar teşvik ödülü vermektedir. Bunlara ilave olarak; Amerikan Yönetimi, Amerikan Ordusu'nda görev yapan yabancılara vatandaşlık hakkı vermektedir. Daha önceki teşvikler başarısız olduğu için Bush, 2003 yılı Kasım ayında vatandaşlık muamelelerini 3 yıldan 1 yıla indiren bir kanunu imzalamıştır. Bu politika sayesinde 2004 yılında 7.500 asker Amerikan vatandaşlığına hak kazanmıştır ki bu, Vietnam Savaşı'ndan beri en yüksek orandır.

Amerikan Ordusu'nda hizmet etmek isteyenler için bu kadar çok çekici imkanlar sunulurken, niçin Amerikan Ordusu asker bulmakta sıkıntı yaşamaktadır?! Gönüllüler, orduya katılmaktan niçin kaçınmaktadırlar?! Amerikan Ordusu'nun insan kaybı çok büyük olduğu ve ileri de onlardan biri olmaktan korktuğu için değil mi? Ordusu büyük kayıplar vermiyorsa ve sürekli kan kaybetmiyorsa, Pentagon niçin orduya katılmak isteyenlere bu kadar çekici imkanlar sunmaya mecbur kalıyor?!! Irak'ta ölen çok sayıda askerin boşluğunu doldurmak ve bu büyük kaybı telafi etmek için değil mi?

B- "Amerikan Ordusu'nun Irak'ta çöküşünün belirtileri" başlıklı daha önceki bir yazımızda da belirttiğimiz gibi, Amerikan Ordusu'nun tek sorunu asker bulamamak değildir. Bilakis silahlı kuvvetler, askerlerini orduda tutmakta da sorun yaşamaktadır. Çünkü orduya yeni katılanların yaklaşık %30'u altı ay içerisinde orduyu terketmektedir. Bazıları ise, gençlerin orduya katılmadan önceki günlük deneyimleriyle eğitim sırasındaki askerlik yaşantısı arasındaki büyük fark nedeniyle orduyu terketmektedir. Bu da orduyu, askerlik hizmetinin ölçütlerinde indirime gitmeye mecbur bırakmıştır. Komutanlara hitaben yayınlanan bir askeri belgede, bedensel yetersizlik, hastalık dışı verim düşüklüğü, hamilelik, içki müptelalığı veya uyuşturucu kullanımı gibi nedenlerle askerlerin ordudan atılmamaları istenmiştir. Bu, Irak'ta çok sayıda ölen arkadaşlarından doğan boşluğu dolduracak yeterli sayıda asker bulabilmek içindir.

C- Amerikan Ordusu'nun verdiği asker kaybı az ise, askerlikten kaçma olayları neyle açıklanabilir?! Pentagon, Irak Savaşı'nın başından beri, 5500 askerin askerlik hizmetinden kaçtığını itiraf etmiştir. Silahlı kuvvetleri terketmek isteyenlerin sorunlarının çözümüne yardımcı olmak amacıyla kurulan "kırmızı hat"tı arayanların 2001'de arayanlardan iki kat fazla olduğu açıklanmıştır. Bu telefon hattı geçen sene, 33 bin aramaya cevap vermiştir!!

D- Amerikan Ordusu için işler yolunda gidiyorsa ve ölen asker sayısı çok küçükse, niçin Amerikan Yönetimi Irak'ta görev süreleri sona eren askerlerin Irak'tan ayrılmalarını yasaklayan kararlar yayınlamaktadır? Institute for Policy Studies (IPS)'in 31.08.2005 tarihinde yayınladığı bir rapora göre, Irak'tan ayrılmayı yasaklayan kararlar 14 binden fazla askeri kapsamaktadır. (Görev bitiş tarihleri belli olmadan Irak'ta görev yapan askerlerin toplamının yaklaşık %10'u). Bu askerler, Irak'tan ayrılmak için topluca başvuruda bulunmaya hazırlanmaktadırlar.

Amerikalıların Irak'taki kaybını gösteren yaklaşık sayı

Yukarıda zikredilen verileri gözönüne alarak konuyu özetleyecek olursak, Irak'ta ölen Amerikalılarla ilgili dört ana rakamın var olduğunu görürüz:

(2790 ölü): Amerikan resmi makamlarının açıkladığı rakam.

(15.000'i aşkın ölü): Bağımsız yabancı kaynakların tahminleri.

(25.000'i aşkın ölü): Irak'taki direniş gruplarının (Irak İslam Ordusu) açıkladığı rakam.

(33.693 ölü): Arapça haber sitelerinin (El-Muhtasar) açıkladığı rakam.

" src="http://english.people.com.cn/200409/12/images/0911_C68.jpg" border="0">

Bu son üç rakamın ortalaması 24.000'i aşkın ölüye denk gelmektedir ki, bunun Irak'ta ölen Amerikalı sayısı için mantıklı ve kabul edilebilir bir rakam olduğunu söyleyebiliriz. Bu rakam bir çok gerçekle, daha önce bahsi geçen verilerle ve belgelerle uyuşmaktadır. Bu rakam, Irak'ta bulunan toplam Amerikalı sayısının yaklaşık % 9.8'ini teşkil etmektedir.

Not: Bu araştırma, 23.10.2006 tarihine kadarki dönemi kapsamaktadır. Yazarla konuyla ilgili bilgi ve belge paylaşımında bulunmak isteyenler, aşağıdaki adreslerden yazara ulaşabilirler:

alibakeer@maktoob.com

www.maktoobblog.com/alibakeer

Ali Hüseyin Bakir: Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Konularda Araştırmacı-Yazar

No comments: