Monday, July 10, 2006

Pentagon'a gore, "kazanalar-kaybedenler"


Amerika'da yayınlanan Silah Kuvvetler Dergisinde yer verilen ve Ortadoğu haritasının yeniden çizmenin gerektiğini ileri süren bir yazıda Türkiye'nin doğusu "işgal altında toprak" ilan edildi!

Emekli Albay Ralph Peters tarafından kaleme alınan "Kan sınırları / Daha iyi bir Ortadoğu nasıl olurdu" başlıklı yazıda, "Avrupalıların çizdiği adil olmayan sınırların" değişme vaktinin geldiğini ileri sürülüyor.

Washington Post, Wall Street Journal, Newsweek gibi yayın organlarında yazarlık da yapan Peters, ABD ordusunda ve askeri istihbaratta çalışmış, şimdilerde de Pentagon'un stratejistleri arasında yer bulmuş bir isim. Yazı, ABD Silahlı Kuvvetleri'nin dergisinde yayınlandığı için daha da dikkat çekici.

Peters'a göre İngiltere ve Fransa'nın çizdiği Ortadoğu sınırları adil değil. Yeniden çizilmesi gerekiyor. Yeni sınırlar da mükemmel olmayacak. Ama Peters'ın (ne olduğunu nedense açıklmadığı!) "kriterlerine" daha uygun hale gelecek.

Peters ilk yapılacak şey olarak Irak'ın "derhal" üçe bölünmesini öngörüyor. Bir Kürt devletinin şimdiye dek kurulmamış olmasını hata olarak gösteren Peters'a göre "Dünyada devletsiz en büyük azınlık" olan Kürtlerin, Irak, Suriye, İran ve Türkiye'den verilecek topraklarla bir devlete kavuşması gerekiyor. Peters'a göre Diyarbakır'dan Tebriz'e kadar topraklara sahip olacak bu Kürt devletinin önemli özelliği, Bulgaristan'dan Japonya'ya uzanan coğrafya içinde en Batı yanlısı devlet olacak olması!

Emekli albay Peters İran'ın, Pakistan'ın, Türkiye'nin, Suriye'nin, Lübnan'ın, İsrail'in (1967 sınırlarına), Suudi Arabistan'ın küçülmesi gerekiyor. Buna mukabil, Ürdün, Lübnan, Azerbaycan genişleyecek, Kürt devleti, Arap Şii devleti, Belucistan gibi devletler kurulacak.

Peters'a göre bu yeni haritada da hakkını almayanlar olacak. Fakat bu noktada Peters'ın kafası ya çok karışık, ya da ileride ciddiye almak zorunda kalacağımız bazı şeyleri şimdiden söylüyor, çünkü Peters Ortadoğulu Hırsitiyanların yanı sıra Bahailerin, İsmaililerin ve Nakşibendilerin (evet, Nakşibendiler) de devlete kavuşması gerektiği görüşünde!

Peters'ın diğer bir hayali de, Mekke ve Medine'nin Suddi yönetiminden alınıp uluslar arası bir İslam şurasının denetimine verilmesi, böylece Vatikan benzeri bir İslami Kutsal Devlet (Islamic Sacred State) kurulması! Peters bu devlet için "süper-Vatikan" deyimini de kullanıyor.

Peters şimdiki Ortadoğu haritasının alması gereken şekli gösteren bir haritaya ve bir "kazananlar / kaybedenler" listesine de yer veriyor yazısında.

Kazananlar: Afganistan, Arap Şii devleti, Ermenistan, Azerbaycan, Belucistan, Kürdistan, İran (?), İslami Kutsal Devlet (süper-Vatikan), Ürdün, Lübnan, Yemen.

Kaybedenler: Afganistan, İran, Irak, İsrail, Kuveyt, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Batı Şeria,

(Yukaridaki harita "mevcut" harita; "İşte BOP'un "en son" Haritası!" isimli -asagidaki yazida- gecen harita ise "olmasi istenen harita"... Bakalim ne olacak:))

Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Millethaber


No comments: